Hírek, Programok

Zárva tartás Gyűjteményünk költözés miatt bezárt, újranyitás szeptember 17-én a megújult Lóvasút épületében. Mindenkit előre is szeretettel várunk! 

Műkincstolvajok a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben

 

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény újdonsággal jelentkezett a legújabb időszaki kiállításán (Hegyvidék a "Nagy Háború" idején) - egy ún. szabadulós játék is a tárlat állandó részét képezi.

Ennek a világszerte népszerű játéknak a lényege, hogy bizonyos időn belül, egymásra épülő logikai feladatokat megoldva kell teljesíteni egy kitűzött célt. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteménybe ellátogatók műkicsntolvajok szerepébe élhetik bele magukat, akik bejelentkeznek egy tárlatvezetésre. Amikor a teremőr magukra hagyja őket, akkor 30 perc áll rendelkezésükre, hogy az elrejtett dokumentumokat megtalálják, majd mindent visszarendezzenek, nehogy lebukjanak. Ehhez csapatként kell dolgozniuk, miközben a kiállítás vitrinjei, tablói között igyekeznek megtalálni az elrejtett nyomokat, melyek közelebb viszik őket a megoldáshoz.

A játékon 2-4 fő vehet részt, e-mailen vagy telefonon történő előzetes regisztráció alapján, melyet legalább egy nappal korábban be kell jelenteni. 18 év alattiak csak felnőtt kísérővel próbálhatják ki!

Nyitva tartás: kedd, csütörtök, péntek 10-18 óráig.

A játék ára: 1300 Ft/fő – XII. kerületi lakcímkártyával rendelkezőknek 800 Ft/fő (a kiállítás díjmentesen látogatható). 
 
 
 

Hegyvidék a "Nagy Háború" idején - helytörténeti kiállítás

 

A XII. kerület első világháború alatt betöltött hátországi szerepét, mindennapi életét, fontosabb intézményeit mutatja be a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény legújabb időszaki kiállítása. A tárlat egy világtörténelmi eseményt vetít le egy olyan kis területre, mint a XII. kerület. 

A tablókról megismerhetjük többek között a Hegyvidék első világháborúban működő egészségügyi intézményeit (a Vöröskereszt Erzsébet Kórházától kezdve a hadi- és szükségkórházakig), valamint a Süss Nándor-féle Precíziós Mechanikai Intézet (későbbi MOM) működését azt követően, hogy 1914-ben haditermelésre állt át.  A kiállítás ezen kívül bemutatja a hősöket rejtő Farkasréti temető katonaparcelláinak történetét, illetve a Böszörményi úton működött egykori fővárosi csendőrlaktanya (és ezáltal a csendőrség) első világháborúban betöltött szerepét. De nem maradhat ki az utókor emlékezete sem, így a kiállításon a Hegyvidéken álló első világháborús emlékművek, szobrok érdekes történetei is megelevenednek. 

Látogatható: Kedd, csütörtök, péntek: 10-18 óra között.

Tárlatvezetés: min. 5 fő esetén indul, előzetes bejelentkezés alapján.  


Helytörténeti séta - Farkasréti temető

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény (az "Ismerd meg a Hegyvidéket!" sorozat keretében) most már hagyományosan minden év októberében (közeledvén a halottak napjához) a Farkasréti temetőbe szervez helytörténeti sétát. Szilágyi Rita vezetésével az ott eltemetett híres emberek nyughelyével, illetve művészi értékű síremlékekkel ismerkedhetnek meg azok, akik velünk tartanak.

Találkozó 9:45-től a főbejáratnál, a griff szobor előtt. 
A részvétel ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

További részletek: https://www.facebook.com/events/323549647986882/


 

 

 

 

Álláspályázat - Közművelődési szakember

Történész/művelődésszervező munkatársat keresünk közművelődési szakember pozícióra.

További részletek: https://kozigallas.gov.hu/pages/jobviewer.aspx?ID=rf3d7rsyf0 

 

 

Helytörténeti séta - Farkasvölgy

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény (az "Ismerd meg a Hegyvidéket" helytörténeti séták keretében) Farkasvölgybe invitálja a kerület múltja iránt érdeklődőket.

Farkasvölgy nevezetességeit Bácsy Zsolt, a Farkasvölgyi Egyesület elnökének vezetésével ismerhetik meg, akik velünk tartanak. Ajánlott a sportos öltözet, ugyanis sétánk során nehezebben járható, erdős részeket is érinteni fogunk.

Találkozó és gyülekező 9:45-től a Mindszenty József bíboros téren (a Mindszenty szobornál). Végállomás a Márton Áron téri szobor. 

A részvétel ingyenes, mindenkit szeretettel várunk! 

További részletek: https://www.facebook.com/events/1639680513009729/


 


 

 

Kulturális Örökségnapok a Hegyvidéken - Városkút

 

Immár sok évre visszatekintő hagyomány, hogy szeptemberben országszerte megnyitják kapuikat olyan épületek, amelyek kulturális szempontból értéket őriznek, és egyébként nem, vagy csak nehezen látogathatók.

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény szeptember 17-én 10–13 óráig ismét a Városkút középkori forrásházába kalauzolja az érdeklődőket, ahol munkatársaink folyamatos vezetésével megismerkedhetnek a XII. kerület legrégibb műemlékének történetével, mely egészen a XV. századig (Mátyás király uralkodásáig) nyúlik vissza. 

A Kulturális Örökség Napjaira megnyitjuk azt a Svábhegy gyomrába benyúló folyosót, amelynek végén a források fakadnak. A mintegy tízperces sétához érdemes sportosan öltözni, mivel a kútház talaja csúszós, nedves lehet.

További részletekért: https://www.facebook.com/events/160480234376582/  

 

Múzeumok Éjszakája


Múzeumok Éjszakája - Az éjszaka, amikor minden életre kel…


A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény programja:

Nyitva tartás: 18:00-02:00 óráig18:00-tól folyamatosan Nosztalgikus képnézegető; helytörténeti kvíz; hegyvidéki üdvözletküldés képeslapokon

18:00-20:00 Helytörténeti memóriajáték gyerekeknek

18:00-21:00 Fényképezkedés századfordulós ruhákban

18:30-20:00 Első világháborús hadtörténeti előadás és fegyverbemutató – Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár

19:00-tól Hegyvidéki ételkóstoló 

20:00-21:00 Népzenei koncert és néptáncbemutató – Bajkó zenekar, Kacsó Hanga Borbála és az ELTE Néptáncegyüttes

21:00 Szabadulós játék kisorsolása a látogatók között, mellyel ingyenes részvételt lehet nyerni a játékra aznap éjszakára

21:15-21:45 Első világháborús hadtörténeti előadás (2. rész)

22:00-22:30 Tárlatvezetés – Hegyvidék a „Nagy Háború” idején kiállításon

22:30-00:30 Kertmozi - Nyugaton a helyzet változatlan (1979) 

00:30-02:00 Kertmozi - Sziget a szárazföldön (1969)

A programokon való részvétel ingyenes!

További részletekért: https://www.facebook.com/events/565995920235408/ 

és http://muzej.hu/hu/hegyvideki-helytorteneti-gyujtemeny

 

 

Barangoló Hegyvidék

Idén is várjuk a sportolni vágyókat a Hegyvidéki Napok keretében megrendezésre kerülő Barangoló Hegyvidék túrán, mely során városi és erdei ellenőrzőpontok érintésével ismerkedhetnek meg a kerület értékeivel. A barangolás kezdő pontja a Barabás Villa, Városmajor utca 44. Nevezésre reggel 8 és 9 óra között lesz lehetőség. 

A célállomásnál (budaszentlőrinci pálos kolostor romjai a Szépjuhásznénál) vesszük át a barangolók pecsétgyűjtő füzetét, mellyel a táv teljesítését igazolják.
A célnál lehetőség lesz helytörténeti kérdőív megválaszolására is, melynek kitöltésénél az út közben figyelmes túrázók előnyös helyzetben lesznek. A játékban résztvevők könyveket nyerhetnek, a fődíj egy túra GPS készülék. 

A túra útvonala: 
Városmajor Barabás-villa (zöld sáv), Kis-Sváb-hegy, Orbán-hegy, Széchenyi-hegy, Normafa, Szent Anna kápolna (sárga kereszt), Virágvölgy vasútállomás, Erzsébet-térdeplő (kék kör), Erzsébet-kilátó (piros sáv), Gyermekvasút Vadaspark időszaki megálló (piros sáv, sárga kereszt, sárga sáv), Budaszentlőrinci pálos kolostorrom (sárga sáv)

A részvételi díj 500 Ft/fő, XII. kerületi lakosoknak ingyenes (régi típusú személyi igazolvány vagy lakcímkártya szükséges!). Az első száz indulót a célban meleg étellel várjuk. A távot sikeresen teljesítők kitűzőt és emléklapot kapnak. 

További információ:
Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény
1126 Budapest, Beethoven utca 1/b. 
Tel.: 457-0501 
info@hegytortenet.hu

 https://www.facebook.com/events/886469288145175/


 

 

Hegyvidéki buszos városnézés

MEGTELT!

Ezúton értesítjük a kedves érdeklődőket, hogy mindhárom járatunk megtelt! Az e-mailben illetve telefonon regisztrálókat értesítettük.

 

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény idén júniusban ismét buszos városnézésre invitálja az érdeklődőket a Hegyviéki Napok keretében! A nyitott tetős, retró Ikarus busz a Jagelló úti parkoló és a Normafa között közlekedik. Az út során látható nevezetességekkel Gyűjteményünk munkatársai ismertetik meg az érdeklődőket. Az utazás ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyről visszajelzést küldünk e-mailben vagy telefonon. Fontos: a regisztráció csak a visszajelzést követően érvényes!

Regisztráció (személyesen, telefonon, vagy e-mailben Csiki Istvánnál)
Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény
1126 Budapest, Beethoven utca 1/b. 
Tel.: 457-0501 
info@hegytortenet.hu

Járatok indulása
14:30; 15:30 és 16:30 a Jagelló úti parkolóból

Útvonal
Németvölgy – Németvölgyi temető – Felső-krisztinavárosi templom – Orbánhegy – Bajor Gizi Színészmúzeum – Istenhegy – Szent László templom – Erdei Iskola – Lóitató – Fogaskerekű – Svábhegy – Városkút – Jókai Iskola – Svábhegyi Szálló – Eötvös-villa – Víztorony – Gyermekvasút – Normafa

További részletek: https://www.facebook.com/events/1163597100389033/

 

 

 

Helytörténeti séta - Farkasréti volt katonatemető

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény (az "Ismerd meg a Hegyvidéket! - helytörténeti séták keretében) újabb helytörténeti sétára invitálja a kerület múltja iránt érdeklődőket. Farkasrét egykori katonatemetőjének hősi sírjait, valamint az ide eltemetett katonák történetét ismerhetik meg, akik velünk tartanak.

A sétát vezetik: Kovács Géza és Stier Márk, a HM Háborús Kegyeleti Igazgatóságának munkatársai

Találkozó: 2016. május 28. (szombat), délelőtt 10 óra, a Farkasréti temető főbejáratánál.

A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

További részletek: https://www.facebook.com/events/1106158762783019/


 

 

Hegyvidék a "Nagy Háború" idején - kiállítás megnyitó


A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény tisztelettel meghívja önt és kedves családját a Hegyvidék a "Nagy Háború" idején című időszaki kiállítására

Megnyitó: 2016. május 23. hétfő 18:00 óra
Köszöntőt mond: Pokorni Zoltán polgármester
Megnyitja: Dr. Balla Tibor alezredes, a Hadtörténeti Intézet igazgatóhelyettese

Cím: 1126 Budapest, Beethoven u. 1/b
Tel: 457-05-01
E-mail: info@hegytortenet.hu
Web: www.hegytortenet.hu ; www.facebook.hu/hegytortenet

 https://www.facebook.com/events/270113436666173/ 


 

 

Múzeumok Majálisa

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény idén is részt vesz az immár 21. Múzeumok Majálisán. Mindkét nap reggel 9-től zárásig várjuk a kedves érdeklődőket a sátrunkban különböző programokkal, játékokkal, ajándékokkal és kiadványokkal. A tavalyi évhez hasonlóan idén is lesz századfordulós fotózkodás, de ki lehet próbálni helytörténeti tablóinkhoz kapcsolódó kvízjátékunkat (könyvnyeremény!), hibakereső játékunkat, memóriajátékunkat, valamint a gyermekeknek is készülünk meglepetésekkel. - keressék a sátrunkat!

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum és Múzeumkert.

Időpont: 2016. május 21-22. (szombat-vasárnap), 9:00 és 18:00 között.

Részletek: www.muzeumokmajalisa.hu/

https://www.facebook.com/events/264789810535134/

 

 

 

 

Könyvbemutató


A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria és az Unicus Műhely tisztelettel meghívja Önt hármas könyvbemutatójára. 

Időpont: 2016. április 21. csütörtök, 18 óra 

A bemutatásra kerülő kötetek: 

Szirácsik Éva: Rablólovag vagy földesúr?

A kötetet bemutatja: Dr. Komjáti Zoltán Igor (Debreceni Egyetem, független kutató) 

Illik Péter (szerk.): Széljegyzetek Magyarország történetéhez

A kötetet bemutatja: Dr. Vizi László Tamás (Kodolányi János Főiskola, oktatási rektorhelyettes) 

Illik Péter: A tanár, a történész és a komplex

A kötetet bemutatja: Dr. Fazekas István (ELTE BTK, Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, habilitált docens) 

A kötetlen záró beszélgetés moderátora: Kemény András (UNICUS MŰHELY KIADÓ, ügyvezető)

 Helyszín: Hegyvidék Galéria (1122 Budapest, Városmajor utca 16.)


Helytörténeti séta - Zugliget


A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény (az "Ismerd meg a Hegyvidéket" helytörténeti séták keretében) ezúttal Zugligetbe invitálja a kerület múltja iránt érdeklődőket.

Zugliget nevezetességeit, jellegzetes épületeit Salamin András, a Zugligeti Egyesület elnökének vezetésével ismerhetik meg, akik velünk tartanak. Az útvonal: Czillich-Zerkovitz major - Istenszeme-fogadó (az egykori Kossuth Nevelőotthon) - Disznófő-forrás és étterem - Hangya-forrás - Szarvaskút - Szent Anna kápolna - Normafa, majd vissza Zugligetbe.

Találkozó és gyülekező a 155-ös busz Zugligeti úti végállomásánál délelőtt 9:45-től, indulás 10 órakor.

A részvétel ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

További részletek: https://www.facebook.com/events/1188847024477433/

 

 utolsó frissítés: 2018-02-14

vfqmywagavzzwduiaqphsilbedxgzgo