Adatbázisok » 2013. október 16. Építészeti kiállítás és beszélgetéssorozat a We Love Budapesten

Építészeti kiállítás és beszélgetés-sorozat Barabás-villában

http://welovebudapest.com/hu/kultura-muzeumok/cikkek/2013/10/16/epiteszeti-kiallitas-es-beszelgetes-sorozat-barabas-villaban

2013. 10. 16.

A komplex rendezvényközpontként szolgáló, műemlékvédelem alatt álló Barabás-villa galériája október 12. és november 2. között egy beszélgetés-sorozattal kísért kiállításnak ad otthont, amelynek fókuszában Budapest történeti és kortárs értékei, illetve azok kutatói, feltárói, bemutatói állnak. A kiállított fotók után, esetleg a beszélgetések előtt érdemes felfedezni a villa kertjét is, amelynek legfelső szintjén nagy eséllyel összefuthatunk a helyi minipárduccal (akit e sorok írója önkényesen elnevezett Johnny Cash-nek).

 

Kodaj Bálint

A Széll Kálmán tértől ötpercnyi buszozásra (két megálló a 128-assal vagy a 129-essel) található Barabás-villánál két sávban hömpölyög a hegyvidéki forgalom, ám a galéria és a kertvégi padok valóságszűrő csendjét legfeljebb a kásás elmezaj zavarhatja meg.

 

 

 

Ha elfeledkezünk az ecetes Nutellánál is keserédesebb kontextusról (vagyis arról a gondolat- és érzelemhengerről, amellyel Budapest nap mint nap átgázol rajtunk), és stresszelés helyett inkább megvakargatjuk a mellső lábait a térdünkön pihentető Johnny Cash fültövét, tisztább képet kaphatunk arról, hogy számunkra mit jelentenek a kiállítást megnyitó Bereményi Géza-sorok: Itt van a város, vagyunk lakói, maradunk itt, neve is van: Budapest.

 

 

Persze minden kérdésre több válasz létezik (kivéve, ha az életről, a világmindenségről, meg mindenről van szó, mert az ugye 42), és a sajátunk megfogalmazása előtt érdemes megvizsgálni, hogy a kiállítás és a beszélgetések főszereplői – Budapesttel foglalkozó alkotóműhelyek, fotós, blogger, főépítész, sétaszervező – miképp tekintenek a városra, ahol közértbe ment le tejért János és Tamás.

 

 

A résztvevők közös pontja, hogy a maguk szubjektív módján igyekeznek minél szélesebb közönség elé tárni Budapest értékeit, így fáradozásukért őket is megilleti a reflektorfény. A program védnöke Budapest főépítésze, Finta Sándor, a beszélgetéseket Eleőd Ákos Ybl-díjas építész vezeti, a szombatonként tíz órától megrendezett eszmecserék motorjai között pedig felbukkan Lénárd Anna, a BUPAP projektvezetője, Soós Bertalan Budapest-fotós, Papp Géza, a Fővárosi Blog szerkesztője-írója, illetve Erő Zoltán, a Kortárs Építészeti Központ kurátora. A beszélgetéseket Johnny Cash Cseh Tamás-feldolgozásai zárják.

 

Fotók: Balkányi László

 

Budapesti mesék – építészeti kiállítás és beszélgetés-sorozat a Barabás-villában

2013. október 12. - november 2.

Cím: 1122 Budapest, Városmajor utca 44.

Nyitva tartás: hétköznapokon 10-18, illetve a szombati beszélgetések ideje alatt.

További információ: www.hegytortenet.hu/galeria/programokutolsó frissítés: 2018-02-14

vfqmywagavzzwduiaqphsilbedxgzgo