Adatbázisok » 2013. március 20. A Kultura.hu cikke a Bartl 80 kiállításról

Bartl-képek a Barabás Villa Galériában
Kultura.hu 2013.03.20.

Bartl 80 címmel nyílik kiállítás március 20-án 18 órakor a Barabás Villa Galériában, ahol magángyűjteményekből vett válogatással találkozhatnak az érdeklődők. „Bartl József világképének alappillére a jelkompozíciók használata, valamint az általa teremtett és tudatosan alkotott tradíció” – írja Józsa Kitty művészettörténész a festőről.

kisportreA Hegyvidék Galéria illetve a hozzá tartozó Barabás Galéria 1998-ban azzal a céllal alakult, hogy a XII. kerületben, a Hegyvidéken egykor itt és a jelenleg ott alkotó művészek bemutatkozhassanak a kerület, a főváros közönsége előtt. A legújabb tárlat Bartl József képeiből válogat, mégpedig magángyűjtemények darabjait tárja a közönség elé. A kiállítás március 20-án nyitja meg kapuit, és április 13-áig látogatható. „Bartl József tavaly töltötte be 80. életévét, a kiállítás apropóját ez adta. A tárlat azért is különleges, mert a magángyűjteményben szereplő képeket ritkán láthatja a közönség. A teljesség igénye nélkül megemlíteném a Levendel gyűjteményt, Bélai György, Haraszty István, Báthory László, Bayer Ilona, Lugosi Lugo László gyűjteményét” – mondta el a Kultúra.hu-nak Hatás Emese a Hegyvidéki Galéria rendezvény szervezője.

A tárlatban április 8-án különleges programmal várják az érdeklődőket: a könyvbemutató és dokumentumfilm-vetítés mellett Bayer Ilona televíziós újságíró a kiállított képek kapcsán műgyűjtőkkel beszélget. "A Pauker Collection kiadásában 2012-ben megjelent egy könyv, a címe: a címe: Bartl József JEL/KÉP, ennek lesz bemutatója a kiállítás kísérőrendezvényeként" - jegyezte meg Hatás Emese.

„Bartl József a népművészet motívumvilágának felfedezésével és az egyedi képalkotás egybefonódásával új jelképi rendet teremtett: a megmerevedett kultikus formák újraértékelésében talán egy valódi tartalommal telítődő, modern szemléletű művészet megteremtésének lehetősége rejlik” – írja Józsa Kitty művészettörténész, aki a kiállítás megnyitóján mutatja be Bartl József munkásságát.

Bartl József 1932-ben született Soroksáron, 1959-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán Bernáth Aurél és Pap Gyula tanítványaként, ettől kezdve rendszeresen kiállít a mai napig. Utazásai során tanulmányozta a német, a francia, az orosz és a lengyel festészeti hagyományt, járt a Szovjetunióban és Csehszlovákiában is. Korai alkotói periódusában (1950-60-as évek) a poszt-nagybányai örökségből táplálkozva festett, majd miután 1972-ben Szentendrére költözött megtalálta új formanyelvét.utolsó frissítés: 2018-02-14

vfqmywagavzzwduiaqphsilbedxgzgo